Het Erasmus MC zoekt senioren voor een onderzoek naar luchtkwaliteit binnenshuis en hun gezondheid.

Met het onderzoek gaan we de luchtkwaliteit van verschillende omgevingen in kaart brengen. Ook willen we kijken hoe we kunnen adviseren om de luchtkwaliteit te verbeteren ten behoeve van uw gezondheid.

Bij de start van het onderzoek zal een onderzoeker van het Erasmus MC met uw toestemming een klein apparaat (ongeveer 10 bij 10 centimeter) in uw woonkamer plaatsen (zie afbeelding hieronder). Dit apparaat meet bijvoorbeeld de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) en de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Afbeelding van het apparaatje dat de luchtkwaliteit meet (ongeveer 10 cm bij 10 cm).

Ook vragen wij u een vragenlijst in te vullen over uw gezondheid en leefstijl. U kunt kiezen of u dit op papier of digitaal wilt invullen. U kunt ook hulp krijgen bij het invullen als u dit wilt.

Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet gedeeld met derden.

Als u meer wilt weten over het onderzoek of als u vragen heeft over het onderzoek kunt ons bereiken op het emailadres van het project: project.luchtkwaliteit@erasmusmc.nl of via de telefoon van het project: 010 704 5696.

Onderzoekers waarmee u contact op kunt nemen over het project:

 

Simon de Leede, Onderzoeker bij het Erasmus MC

 

Dit onderzoek is onderdeel van een groter Europees project, namelijk het project K-HEALTHinAIR.

K-HealthinAir is een Engelse afkorting van ‘Knowledge for improving indoor AIR quality and HEALTH’  wat in het Nederlands neerkomt op het volgende: De kennis en kundigheid opdoen om de luchtkwaliteit binnenshuis en gezondheid te verbeteren.

Waarom dit onderzoek?

Eerder onderzoek naar luchtkwaliteit binnenshuis had wat beperkingen. Zo is er bijvoorbeeld vaak maar een korte periode gekeken naar de luchtkwaliteit of werd er alleen naar ruimtes als kantoren gekeken. In K-HEALTHinAIR willen we daarom uitgebreider onderzoek doen: we meten de luchtkwaliteit door veel verschillende indicatoren te meten en we doen dit over een langere periode en op verschillende plekken.